Boeken

parachuteOmslag

Parachute verscheen in mei 2018.  Wat heb je aan een parachute als er geen grond is? Kan je bidden zonder te geloven, en is hoop wel te vertrouwen? In Parachute, de nieuwe bundel van Floor Buschenhenke, staan praktische suggesties van een fundamentalistische twijfelaar. Ben Okri noemde ons mensen ‘half human, half stories’, misschien omdat onze behoefte aan verhalen om in te geloven zo groot is. In deze bundel moet je vooral niet geloven, maar hij is wel zeer nuttig als je denkbeelden wil uitrollen tot lichtdoorlatende nylon wanneer de wind je om de oren suist. Dit zijn gedichten die door hun losse toon, subtiele humor en fijnzinnige blik niet onmiddellijk prijsgeven hoe diep ze gaan en hoe raak ze zijn. Maar wie deze gedichten leest, raakt ze niet snel meer kwijt. Lees hier vast de serie ‘hoop’.

EENHOORNS

Het moeten eenhoorns zijn is maart 2014 verschenen bij AtlasContact. Een vrouw en een man draaien rondjes om de zon, er vindt een anti-huwelijk plaats en iemand bevriest van verlangen. Een engel gaat op vakantie, een meisje verandert in een adapter en een draak wiekt boven een woonwijk zijn klauwen al uit. Welkom in de bundel ‘Het moeten eenhoorns zijn’, waar goede bedoelingen en nobele idealen telkens weer botsen op de absurde chaos van het leven. Lees hier een kleine voorproef.

Reacties

‘Het is fijn verdwalen in Buschenhenkes gedichten. Ze heeft een breed spectrum aan poëtische middelen en beelden, van mythologische wezens, de belevingswereld van kinderen tot al dan niet bestaande technische wonderen.’ – Meander 

‘Natuurwetenschap en filosofie, poëtica en poëzie, leven en dood. En dat allemaal in een evenwichtige maar vooral ook mooie taal. Dat getuigt van groot dichterschap.’ – Levende Talen Magazine

Hebben? Koop hem bij je plaatselijke boekhandel (€17,99). Er is ook een e-book van te koop. Je mag hem ook bij mij bestellen, bijvoorbeeld gesigneerd.

 

unnamedMijn eerste bundel Eiland op sterk water (2009) bestaat uit 40 gedichten over liefde, nirvana, dood en trekdrop. De gedichten spelen zich af op plekken als: een ondergrondse iglo, een besneeuwde vlakte, een pier in de zomer, een kermis, en op diverse pata- meta- en fysische eilanden. Lees hier 10 gedichten uit de bundel.

De redacteur van de bundel, Koen Vergeer, zegt het aldus: “Kies exact. Of Floor Buschenhenke deze overheidscampagne uit de jaren tachtig gevolgd heeft is onbekend, uit haar debuutbundel Eiland op sterk water spreekt in elk geval een fascinatie voor meetinstrumenten en techniek. In het gps-systeem ontwaart Buschenhenke zelfs een nieuwe muziek der sferen. Maar toch moet zij constateren dat al die mooie meetapparatuur, als het erop aankomt, overal net naast kijkt. De gedichten in Eiland op sterk water gaan daarom tussen de harde feiten en cijfers op zoek naar momenten vol inzicht en overgave. De heldere taalvoering, de treffende beelden, maar vooral de milde, eigenzinnige stem die overal doorklinkt, maken Eiland op sterk water tot een debuut dat niets belooft maar gewoon direct prachtige poëzie levert.”

Reacties op Eiland

Edwin Fagel schreef een mooie en milde recensie op de Recensent, Thomas Möhlmann wijdde in het winternummer 2010 van Awater enkele zeer heldere zinnen aan de bundel, over mijn ‘springerig, doorgaans vrolijk’ schrijfuniversum, het gefriemel in de zendo en de warme aarde. Lennert Ras was bij de bundelpresentatie en heeft me geïnterviewd voor De Contrabas. Catharina Blaauwendraad schreef een poeziërapport over de bundel waarin ze de regel ‘dan opent verlangen van water naar water de huid’ reserveert voor haar begrafenis. Bouke Vlierhuis schreef voor Meander lovende woorden.

Bestellen

De bundel is verkrijgbaar bij mij – stuur even een mailtje via het contactformulier, dan komt ie naar je toe voor €12,50 incl verzendkosten binnen NL.